PORADNIE

DIAGNOSTYKA

START

ODDZIAŁY

KONTAKT

Z czym wiąże się nadmiar cukru w diecie?

Z czym wiąże się nadmiar cukru w diecie? ????

Kilka dni temu pisaliśmy, jaka ilość cukru jest właściwa dla zbilansowanej, zdrowej diety. Dzisiaj zajmiemy się tym, czym może skutkować spożywanie go w dużych ilościach.

???? Pamiętajmy, że cukier to nie tylko ten, którego używamy do słodzenia herbaty czy kawy a znaleźć możemy go w większości wysoko przetworzonych produktów spożywczych. Przez to, że cukier jest praktycznie wszędzie, spożywamy go za dużo i bardzo łatwo jesteśmy w stanie przekroczyć zalecany limit.

NADWAGA I OTYŁOŚĆ
Nadmiar cukru to oczywiście nadmiar kalorii, który prowadzi do przybrania na wadze. Główną rolę odgrywa tu często spożywanie dużej ilości napojów słodzonych. ????

Najważniejsza jest świadomość, że nadwaga i otyłość pociągają za sobą poważne konsekwencje i są wstępem do wielu schorzeń. Otyłość prowadzi między innymi do rozwoju cukrzycy, miażdżycy, chorób stawów, schorzeń kręgosłupa oraz powoduje bezdech senny.

CUKRZYCA TYPU 2.
Spożywając duże ilości cukrów prostych powodujemy wzrost stężenia glukozy we krwi. W odpowiedzi, trzustka produkuje większe ilości insuliny, żeby wyrównać ten poziom. Poza tym zadaniem insuliny jest również przemiana glukozy w energię potrzebną do pracy każdej komórki organizmu.

Duża ilość glukozy we krwi prowadzi do insulinooporności a trzustka przez ciągłą produkcję insuliny, przestaje działać prawidłowo. Ten stan szkodzi przede wszystkim naczyniom krwionośnym i jest następstwem wielu niebezpiecznych dla życia chorób: zawału, udaru, amputacji kończyny, utraty wzroku, konieczności dializoterapii oraz uszkodzenia układu nerwowego.

MIAŻDŻYCA, UDAR MÓZGU i ZAWAŁ SERCA
Wysokie spożycie cukru wiąże się z podwyższonym ciśnieniem krwi oraz rozwojem zaburzeń lipidowych. Skutkuje to przyspieszeniem rozwoju miażdżycy. Zmniejszony przepływ krwi prowadzi do niedotlenienia narządów i przedwczesnych problemów sercowo-naczyniowych (takich jak udar i zawał). ????

RAK TRZUSTKI
Jednym z poważnych zagrożeń związanych z nadmiarem cukru są nowotwory – szczególnie rak trzustki.

PRÓCHNICA ZĘBÓW
Bakterie odpowiedzialne za próchnicę świetnie rozmnażają się po spożyciu cukru. ????

CZĘSTE INFEKCJE
Cukier działa niekorzystnie na białe krwinki, które są odpowiedzialne za zwalczanie drobnoustrojów chorobotwórczych. To w efekcie prowadzi do obniżenia odporności.

PROBLEMY SKÓRNE
Nadmiar cukru wiąże się również z problemami ze skórą oraz podkrążonymi oczami. Jeśli więc masz kłopot z poszarzałą, zmęczoną cerą, trądzikiem, trądzikiem różowatym oraz przesuszoną skórą lub nadmiernym łojotokiem, bardzo prawdopodobne, że problem leży w diecie. Również tutaj odgrywa rolę to, że cukier sprzyja stanom zapalnym.

NIEDOBÓR SKŁADNIKÓW ODŻYWCZYCH
Jeśli wybieramy produkty zawierając dużo cukru, to naturalnie nie mamy już ochoty na te bogate w potrzebne nam składniki, czego konsekwencją jest ich niedobór.

SPADEK ENERGII I PRZEWLEKŁE ZMĘCZENIE
Wahania cukru we krwi wiążą się z osłabieniem organizmu oraz wahaniami nastroju. Mogą również powodować problemy z koncentracją i pamięcią – w tym przypadku zbawiennie mogą okazać się kwasy tłuszczowe omega-3, znajdujące się w rybach, orzechach włoskich i siemieniu lnianym.

Podoba się? Podziel się ze znajomymi.

Facebook

YouTube