PORADNIE

DIAGNOSTYKA

START

ODDZIAŁY

KONTAKT

Godziny pracy
Piątek
15:00 - 19:00
Umów się na wizytę
Dietetyk kliniczny
mgr inż. Borowska Barbara
Dietetyka

Dietetyk kliniczny specjalizujący się w:

  • Leczeniu dietetycznym nadwagi, otyłości brzusznej w tym insulinooporności
  • Leczeniu dietetycznym cukrzycy typu 2
  • Leczeniu dietetycznym niedowagi i niedożywienia
  • Leczeniu dietetycznym wybranych endokrynopatii (zespół policystycznych jajników (PCOS), niedoczynności tarczycy, zespół Cuschinga)
  • Leczeniu dietetycznym schorzeń zapalnych jelit (WZJG, choroba Leśniowskiego-Crohna)
  • Wsparciu żywieniowym kobiet w ciąży.

Posiada bogate doświadczenie, które zdobywała m.in. w Szpitalu Klinicznym Wojskowym w Krakowie, Centrum Leczenia Otyłości w Krakowie, a także na licznych szkoleniach i kursach. Jest zwolenniczką racjonalnego podejścia do diety i odchudzania, a swoją wiedzę opiera na rzetelnych dowodach naukowych (EBN – Evidence-Based Nutrition).

Zwraca kluczową uwagę na to, aby każda osoba, która nawiąże współpracę nauczyła się prawidłowych nawyków żywieniowych oraz przekonała się jak wiele zależy od właściwej diety, ponieważ zdrowe odżywianie to nie jedynie sposób na utratę zbędnych kilogramów, ale przede wszystkim podstawa dbania o swój organizm i prewencja wielu chorób.

Każdego pacjenta, z którym współpracuje traktuje indywidualnie. Jadłospisy układane są z uwzględnieniem danych antropometrycznych, stanu zdrowia, aktywności fizycznej, potrzeb oraz preferencji żywieniowych.

  • Kariera
  • Ukończone kursy i szkolenia
Wykształcenie:

Dietetyka, studia inżynierskie

Wydział Technologii Żywności. Uniwersytet Rolniczy w Krakowie (2013-2016)

Dietetyka, studia magisterskie

Wydział Technologii Żywności. Uniwersytet Rolniczy w Krakowie (2016-2018)

Prowadzi zajęcia i warsztaty w szkole dla uczniów i rodziców na temat prawidłowego odżywiania w szkołach podstawowych oraz szkołach ponadpodstawowych.

 

Szkolenie: „SIBO w teorii i praktyce” Centrum Szkoleń Sportowych. (2021 r)

Szkolenie: ” Żywienie i suplementacja w zespole jelita drażliwego” Centrum Szkoleń Sportowych. (2021 r)

Konferencja naukowa „Dietetyczne konfrontacje” (2019 r)

Kurs Dietetyczny z zakresu: Dietetyka sportowa; Żywienie w cukrzycy i insulinooporność; Dieta wegetariańska i wegańska; Nutrigenomika i nutrigenetyka; Żywienie w alergiach; Żywienie w chorobach tarczycy; Żywienie w wybranych chorobach metabolicznych.  (2019 r)

Szkolenie „Wpływ diety na stan cery” (2018 r)

Szkolenie „Diagnostyka dla dietetyka” (2018 r)

Szkolenie „Dieta w profilaktyce nowotworów” (2018 r)

I, II, III Konferencja naukowo-szkoleniowa „Żywienie dziecka wczoraj i dziś”. ( 2016 r, 2017 r, 2018 r)

Kurs psychodietetyczny Dietocoaching. Szkolenie zorganizowane przez NutriCenter. Numer certyfikatu: 17/04/AR/2017 (2017 r)

Facebook

YouTube